Kawior to niewątpliwie wykwintna potrawa, nieczęsto podawana na co dzień, zdecydowanie częściej od wielkiego święta - szczególnie luksusowe odmiany, których cena przyprawia o zawrót głowy. Kawior najczęściej podaje się w niewielkich, szklanych miseczkach położonych na pokruszonym lodzie, ponieważ schłodzony smakuje najlepiej. Nabiera się go malutką łyżeczką, a przegryza chlebem lub blinami. Mimo swojej ekskluzywności kawior nie musi wszystkim smakować, dla niektórych może być mdły i niesmaczny. Dlatego można go podawać skropionego cytryną, aby nieco zaostrzyć smak.
|
www.iclipart.com |
Kawior można spożywać również małymi porcjami podanymi na pieczywie - ponoć czarny wyśmienicie smakuje na pieczywie razowym. Rzadziej, ale jednak zdarza się, że kawior na eleganckich przyjęciach jest podawany w jajku, w miejscu żółtka. zjada się wówczas najpierw kawior ze środka jajka, a dopiero później jego resztę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz