Osobom, które nie mają okazji bywać na eleganckich przyjęciach, zazwyczaj najciężej poradzić sobie z dziwnymi potrawami, za jakie uchodzą między innymi homary. Najsmaczniejsze mięso znajduje się w ich nogach, szczypcach i ogonie. Najczęściej homara np w restauracji dostaniemy w formie przepołowionej lub już tylko samo mięso. Wtedy sprawa jest prosta bo wystarczy nam tylko nóż i widelec. Jednak sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana gdy na stół wjedzie homar w pancerzu. Wówczas powinniśmy zacząć od znalezienie odpowiednich sztućców na stole. Oprócz noża i widelca bowiem będą nam potrzebne specjalne szczypce oraz długi i bardzo wąski widelec do homara. Przyda się również łyżka do sosu oraz talerzyk na odpadki. Elegancka restauracja poda również miseczkę do opłukania palców, których również użyjemy do rozbierania homara.
Najlepiej zacząć od krojenia homara wzdłuż, przy użyciu ostrego noża. A mięso z rozciętego pancerza wyciąga się za pomocą wspomnianego długiego widelca do homarów. Tak wyjęte mięso jemy za pomocą zwykłych sztućców. To jeśli chodzi o mięso z korpusu. Mięso z nóżek wyjmujemy uprzednio je wykręcając i łamiąc w ten sposób pancerz. A kolei aby wydobyć mięso ze szczypiec należy je wcześniej zmiażdżyć szczypcami i wyjąć lub wyssać mięso.
Częstymi dodatkami do homara są białe pieczywo, sól, majonez, cytryna i masło. Zanim jednak sięgniemy po któryś z dodatków, lampkę wina czy chociażby sztućce, należy opłukać palce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz