niedziela, 23 lutego 2014

Jak podawać pieczywo?

Urządzając eleganckie przyjęcie, dopinając wszystko na ostatni guzik nie możemy zapominać o właściwym podaniu pieczywa. Świeże podajemy na osobnym talerzu lub w koszyczku. Najlepiej aby był on wiklinowy lub metalowy, chociaż popularne stały się również drewniane chlebaki oraz takie wykonane z tkaniny. Wewnątrz pojemnika obowiązkowo musi znaleźć się serwetka odpowiadająca wzorem i kolorem dekoracji stołu. Jeśli podajemy chleb, kroimy go na dość grube kromki. Bagietkę i długie bułki natomiast kroimy ukośnie w dość długie kawałki. Z kolei pieczywo w formie tostów podaje się ułożone na serwetce złożonej w kopertę, tak aby częściowo chociaż były przykryte. Sam koszyczek lub talerz z chlebem ustawiamy na środku stołu, aby każdy z gości miał do niego swobodny dostęp.

www.iclipart.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz